Bindweefselmassage

Wat is bindweefselmassage

De rug is de landkaart van het lichaam, zou je kunnen zeggen. Over de rug lopen allerlei zenuwbanen die vanuit het ruggenmerg in contact staan met andere lichaamsdelen. De meeste blessures of aandoeningen kan je erop terugvinden voor een behandeling met bindweefselmassage. Het is een techniek waarbij zeer korte, scherpe streken tussen de huid en het onderliggend weefsel wordt gegeven. Het zenuwstelsel reageert daarop met een verhoogde doorbloeding en er ontstaat ontspanning van het weefsel maar ook in de dieper gelegen lagen van het lichaam.

Hoe werkt bindweefselmassage

Door de specifieke, scherpe streekjes tussen de huid en het onderliggende weefsel reageert het zenuwstelsel. De bloedvaten verwijden en er vindt ontspanning van het weefsel plaats. Dit gebeurt niet alleen lokaal maar in het hele gebied dat deze zenuw vanaf het ruggenmerg reguleert. Je kunt dus dieper in het lichaam ontspanning van het weefsel creëren. Meestal is bindweefselmassage op de rug al voldoende om het hele lichaam te bereiken. De meeste zenuwbanen ontspringen namelijk vanaf het ruggenmerg.

 

Bindweefelonderzoek

Wanneer is bindweefselmassage geschikt

Er zijn fysieke klachten die niet direct behandeld kunnen worden met een oppervlakkige massage. Voorbeelden daarvan zijn maag- en darmklachten, menstruatieklachten. Maar er zijn ook situaties waarbij er lokaal niet gemasseerd mag worden. Bijvoorbeeld bij een gebroken pols, spataderen of een ernstige verzwikking van de enkel. In die situaties kan bindweefselmassage op de rug een uitkomst bieden om toch het herstel te stimuleren in de ledematen of dieper in het lichaam.

Wat is het behandeltraject van bindweefselmassage

Voor het beste resultaat is het goed om minstens 3 behandelingen kort achter elkaar te doen met tussenpozen van ongeveer 2 dagen. Het aantal behandelingen is afhankelijk van hoe lang de klacht al aanwezig is.

Hoe ziet een behandeling van bindweefselmassage eruit

Voor de start van de behandeling onderzoek ik eerst de spanning van de huid om te bepalen waar de spanning op de rug aanwezig is. Ik kijk dan eerst waar intrekkingen of verkleuringen van de huid zichtbaar zijn. Daarna pak ik  de huid op (zie foto) om de spanning te voelen. Tijdens de behandeling herhaal ik dat om te onderzoeken of er meer ruimte in het weefsel ontstaat. Voor het beste resultaat is het goed om minstens 3 behandelingen kort achter elkaar te doen met tussenpozen van ongeveer 2 dagen. Het aantal behandelingen is afhankelijk van hoe lang de klacht al aanwezig is.